[email protected]

Opening Hours

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Εξαιτίας αυτού, η αφθονία και η διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περιοχή έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στη σταθερότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. Για όσους καλλιεργούν καλλιέργειες ή βόσκουν ζώα, αξιόπιστες πηγές νερού ή η έλλειψή τους κάνουν όλη τη διαφορά μεταξύ των καλλιεργειών και των αποτυχιών των καλλιεργειών, με βαθιές συνέπειες τόσο για τους αγρότες όσο και για τις ευρύτερες κοινότητές τους.

“Ένας από τους τρόπους να το σκεφτούμε είναι ότι η ξηρασία συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό. Είναι συνάρτηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης”, δήλωσε ο Chris Funk, διευθυντής του Κέντρου κλιματικών κινδύνων στο UC Santa Barbara.

Δυστυχώς, για όσους ζουν τόσο σε υγρές όσο και σε ξηρές περιοχές σε όλο τον κόσμο, τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν προκαλέσει όλεθρο σε κάποτε αναμενόμενους κανόνες. Η ακραία ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές, που είναι πιο δραστικές και συχνές τα τελευταία χρόνια, επιδείνωσαν την επισιτιστική ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές και προκάλεσαν ακόμη και πείνα και ανθρώπινο πόνο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή και να μετριαστούν οι χειρότερες ανθρώπινες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, πολλοί ερευνητές έχουν επινοήσει τρόπους για να προβλέψουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όπως οι ξηρασίες και οι κατακλυσμοί. Γνωστά ως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, οι πληροφορίες από αυτά τα εργαλεία διαδίδονται τόσο σε εκείνους στο κοινό όσο και σε εκείνους που διανέμουν βοήθεια σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Για παράδειγμα, η Funk συνεργάζεται με μια παγκόσμια ομάδα επιστημόνων για να διαμορφώσει την πείνα και τις αντιδράσεις καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, να αναπτύξει καλύτερα σύνολα δεδομένων και να βελτιώσει τα συστήματα παρακολούθησης και πρόβλεψης.

“Έχουμε συνεργαστεί με συνεργάτες, οι οποίοι λαμβάνουν τις εκτιμήσεις των δορυφορικών βροχοπτώσεων, τις προβλέψεις καιρού πολύ υψηλής ανάλυσης και τις κλιματικές προβλέψεις πολύ υψηλής ανάλυσης και τις θέτουν σε γεωργικές συμβουλές που αποστέλλονται σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στην Κένυα”, δήλωσε ο Funk.

Πρόσφατα, Funk, μαζί με άλλους συνεργάτες για την Κλιματική Κίνδυνοι Κέντρο, το United states Agency for International Development, η NASA Goddard Space Flight Center, η Εθνική Ωκεάνεια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, και των Επιστημών Applications International Corporation, επεδίωξε να καταστήσει ευκολότερο για τους γεωργούς — ιδίως εκείνων που βασίζονται σε βροχοπτώσεις σε νερό των καλλιεργειών τους — να προβλέπουν καλλιεργητική περίοδο νερό ελλείμματα.

“Έχουμε μεγάλη χωρητικότητα σε χρονοδιαγράμματα, για να καταλήξουμε σε προβλέψεις για το πόση βροχόπτωση είναι πιθανό να πάρει ένας τόπος. Αλλά δεν έχουμε έναν τρόπο να μεταφράσουμε γρήγορα αυτές τις πληροφορίες σε πιθανά αποτελέσματα για τους αγρότες και τους ποιμενικούς”, δήλωσε ο Funk. “Εάν έχετε τη δυνατότητα να θέσετε τις καιρικές προβλέψεις και τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο του τι χρειάζονται τα φυτά για υγιή ανάπτυξη, γίνεται πιο ισχυρή.”

Αντλώντας από τον Δείκτη Ικανοποίησης απαιτήσεων νερού (WRSI), μια μέτρηση που δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μέτρηση του άγχους της γεωργικής ξηρασίας, οι ερευνητές επινόησαν ένα νέο, απλούστερο μέτρο που ονομάζεται Φαινολογική ισορροπία νερού (PWB). Σύμφωνα με το Funk, το PWB είναι ευκολότερο να υπολογιστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις και τις προβλέψεις του κλίματος.

“Το [PWB] χρησιμοποιεί βροχοπτώσεις ως προσφορά και στη συνέχεια υπολογίζει τις απαιτήσεις νερού [από καλλιέργειες] ως ζήτηση”, δήλωσε ο Funk. “[Το] WRSI κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά με πιο περίπλοκο τρόπο, όπου βασικά τρέχει ένα υδρολογικό μοντέλο.”

“Ένα μεγάλο κίνητρο για το [PWB] είναι ότι μπορείτε να το πάρετε για να πάρετε τις προβλέψεις βροχοπτώσεων μας και να τις μεταφράσετε σε διαθεσιμότητα νερού φυτών. Και αυτό μας δίνει έναν πολύ καλύτερο τρόπο να παρακολουθούμε πότε θα υπάρξουν ελλείμματα βροχοπτώσεων στη μέση της σεζόν”, δήλωσε ο Funk.

Επιπλέον, το PWB μπορεί να παρέχει στους αγρότες πληροφορίες σχετικά με εξαιρετικά υγρές συνθήκες, όπως ακραία γεγονότα βροχοπτώσεων, κάτι που δεν μπορούσε να επιτύχει το WRSI.

Ο Funk και οι συνεργάτες του επικύρωσαν τα αποτελέσματά τους εξετάζοντας δεδομένα από την Κένυα, μια περιοχή για την οποία έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αγρότες της Κένυας αντιμετωπίζουν ακανόνιστες βροχοπτώσεις και αυξημένη ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερα πρόβλημα στις ξηρότερες βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Μέσα από αυτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρηση PWB εκτελείται καθώς και η μέτρηση WRSI.

“Δεν είναι τέλειο, αλλά είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση και εκτελεί τουλάχιστον τόσο καλή όσο αυτή η πολύ πιο περίπλοκη προσέγγιση”, δήλωσε ο Funk. “Ένα από τα πράγματα που η προβολή μας βοήθησε πραγματικά να δούμε ήταν πώς φαίνεται ότι η αλλαγή του κλίματος καθιστά τη ζήτηση νερού πολύ μεγαλύτερη σε ξηρές περιοχές κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.”

“Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα για να βοηθήσουμε να καθοδηγήσουμε … εκατοντάδες και εκατομμύρια δολάρια βοήθειας φέτος και το επόμενο έτος. Και έτσι αυτό είναι μέρος του ενθουσιασμού, νομίζω, για τη δουλειά που κάνουμε. Αναπτύσσουμε μεθόδους και μετά τις μεταφράζουμε πολύ γρήγορα για να διαφυλάξουμε ζωές.”

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.