[email protected]

Opening Hours

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Η περίοδος Ediacaran, η εποχή που προηγείται άμεσα της έκρηξης Cambrian, που κυμαινόταν από 635 έως 539 εκατομμύρια χρόνια πριν, γνώρισε μια μαζική εξέλιξη της μακροσκοπικής ζωής. Αυτή η ταχεία εξέλιξη στην παραγωγή ορυκτών οδήγησε στην άνοδο του διλήμματος του Δαρβίνου και στην φαινομενική αδυναμία της θεωρίας της σταδιακής εξέλιξης να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη μετατόπιση της βιολογικής ζωής.

Το νοέμβριο του 2021, οι ερευνητές Daniel J. Condon, Xian-Hua Li, Dmitriy V. Grazhdankin, Φρεντ T. Bowyer, Francis A. MacDonald, Chuan Yang, Alan D. Ρούνεϊ και Maoyan Zhu από το UC Santa Barbara Τμήμα Επιστημών της Γης μοιράστηκαν τις προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα της γνώσης που περιβάλλει την περίοδο με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science.

Μια συνέντευξη με τον MacDonald αποκάλυψε ότι πριν από την ανάπτυξη μακροσκοπικών οργανισμών, τα όντα που υπήρχαν στη γη ήταν συντριπτικά μικροσκοπικά και μαλακά.

“Υπάρχει πραγματικά ένα αρκετά πλούσιο ρεκόρ εκεί, αλλά είναι ως επί το πλείστον μικρο και είναι ως επί το πλείστον μαλακό σώμα, και τα μικρο πράγματα στο μαλακό σώμα υλικό δεν διατηρούν επίσης [στο] γεωλογικό αρχείο”, δήλωσε ο MacDonald. Για το λόγο αυτό, υπήρχε ένα ελλιπές μοντέλο των απολιθωμένων αρχείων. Ο MacDonald και οι συνάδελφοί του ενώθηκαν για να χαρτογραφήσουν ένα ακριβές χρονικά βαθμονομημένο μοντέλο της περιόδου Ediacaran μέσω της χρήσης νέων μεθόδων μέχρι σήμερα και να αναλύσουν τα ιζήματα.

Στο παρελθόν, ήταν δύσκολο να ληφθούν ραδιοϊσοτοπικοί περιορισμοί ηλικίας, δεδομένου ότι χρειάστηκε συγκεκριμένο υλικό που δημιουργήθηκε από ηφαίστεια για την ακριβή ανάκτηση πληροφοριών. Δυστυχώς, το ίζημα που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις δεν ήταν πάντα παρόν όταν συνέβησαν σημαντικές αλλαγές στην εξέλιξη. Ο MacDonald δήλωσε ότι πολλές από τις σημαντικότερες διαδοχές — αλλαγές στη σύνθεση του ιζήματος — “μπορεί να έχουν πράγματα όπως απολιθώματα πάνω τους, δεν τυχαίνει να έχουν ένα ηφαίστειο που πηγαίνει εκεί όλη την ώρα.”

Ευτυχώς, μέσω του ερευνητικού έργου, οι MacDonald και Rooney μπόρεσαν να εξαγάγουν ακριβείς ημερομηνίες από τη χρήση ενός χρονομέτρου ρηνίου-οσμίου. Στη συνέντευξη, ο MacDonald εξήγησε τις διαδικασίες με τις οποίες αυτή η μορφή χρονολόγηση λειτουργίες. “Το ρήνιο είναι στην πραγματικότητα παγιδευμένο μέσα στο carrageen και την οργανική ύλη. Και μετά, αν αυτό είναι παγιδευμένο, μπορείτε πραγματικά να μετρήσετε το ρήνιο και να μετρήσετε την κόρη όσνιο και να πάρετε μια ημερομηνία σε ένα ίζημα.”

Ο Rooney και ο MacDonald πειραματίστηκαν στη Νότια Κίνα και μπόρεσαν να εξαγάγουν με ακρίβεια ημερομηνίες από το ίζημα. “Έχουμε το είδος της βαθμονόμησης και πολλές διαφορετικές διαδοχές”, σημείωσε ο MacDonald, ” και αποδεικνύεται τουλάχιστον ακριβής … αυτό που κάναμε εδώ είναι ότι βρήκαμε διαδοχές.”

Με τα νέα δεδομένα, οι ερευνητές είναι ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός πλήρους μοντέλου της περιόδου Ediacaran. “Αυτές οι αλλαγές στον κύκλο άνθρακα που βλέπουμε στα ισότοπα άνθρακα … επανεκτιμούν ποιο είναι το πραγματικό ρεκόρ και ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ των διαταραχών στον κύκλο του άνθρακα και των κύκλων εργασιών αυτών των μεγάλων ορυκτών ομάδων.”

Αυτή η έρευνα είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τον MacDonald. “[Το έργο] έρχεται στην αρχή ενός μεγάλου, διεθνούς έργου γεώτρησης με το οποίο ασχολούμαστε … τρυπάμε ιζηματογενείς πυρήνες σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο μέσα από αυτό το διάστημα, πηγαίνοντας στην έκρηξη Cambrian για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε … ένα μοντέλο σύγχρονης εποχής”, είπε.

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, οι επιστήμονες συνεχίζουν την επιδίωξή τους στη χαρτογράφηση της βιολογικής ιστορίας της Γης. Οι απαντήσεις σε όλα τα επιστημονικά ερωτήματα παραμένουν άγνωστες, και με τα λόγια του MacDonald, η αβεβαιότητα είναι εντάξει. “Η ομορφιά της επιστημονικής μεθόδου είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να διερευνούμε αυτές τις λεπτομέρειες”, είπε. “Δεν τα έχουμε λύσει όλα και αυτό είναι εντάξει. Ακόμα δεν έχουμε διευθετήσει το δίλημμα του Δαρβίνου … νομίζω ότι σημειώνουμε πρόοδο.”

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.